תפריט
אזור אישי סמל

המחלקה לעבודה סוציאלית

יצירת קשר

מעטפת תמיכה מקצועית בלב המרכז הרפואי

בתקופת האישפוז  החולה ומשפחתו נאלצים להתמודד עם מציאות חדשה מלווה בחששות וחוסר וודאות במצבי חולי וטראומה , להם השלכות רגשיות, חברתיות ותפקודיות.  המחלקה לעבודה סוציאלית במרכז הרפואי לגליל מהווה עוגן  מקצועי ותמיכתי  משמעותי למטופלים ולמשפחותיהם במסע ההתמודדות עם אתגרי המחלה האשפוז ותכנון השחרור .  עם צוות מסור של כ-32 עובדות סוציאליות מומחיות, המחלקה מציעה מעטפת טיפולית מקיפה ואיכותית, המלווה את המטופל משלב האשפוז, דרך תהליכי ההחלמה והשיקום, ועד לחזרה מיטבית לקהילה. בזכות הגישה האישית והמקצועית, המחלקה מסייעת למטופלים ומשפחותיהם לנווט את המורכבות הרגשית, החברתית והמעשית הכרוכה בהתמודדות עם מצבי בריאות פיזית ונפשית מאתגרים, תוך יצירת מרחב תומך ומעצים בתקופות קשות.

נוכחות מקצועית בכל מחלקות המרכז הרפואי

במרכז הרפואי לגליל, ההבנה כי הטיפול הרפואי כרוך גם בהיבטים רגשיים, חברתיים ותפקודיים עומדת בבסיס הגישה הטיפולית. לכן, בכל מחלקה במרכז הרפואי נמצא עובד סוציאלי המהווה חלק בלתי נפרד מהצוות הרב-מקצועי. נוכחות זו מאפשרת מתן מענה מיידי למגוון צרכים העולים במהלך האשפוז, החל מההתמודדות הראשונית עם אבחנה רפואית חדשה, או טראומה ,דרך ליווי המטופל והמשפחה לאורך תהליכי הטיפול, ועד לתכנון מדוקדק של השחרור והחזרה לקהילה.

העובדים הסוציאליים, כולם בעלי תואר אקדמי והכשרה מתקדמת בתחום הבריאות, מעניקים טיפול פסיכו-סוציאלי מקיף הכולל טיפול ותמיכה רגשית, סיוע במיצוי זכויות, ותיווך בין המטופלים לצוות הרפואי. כל זאת מתוך גישה הוליסטית המתייחסת למטופל כאדם שלם, על מכלול צרכיו וסביבתו החברתית.

מגוון תחומי מומחיות במענה אחד

ייחודה של המחלקה לעבודה סוציאלית היא ביכולתה להעניק מענה מקצועי למגוון רחב של מצבים ואתגרים. בעת התמודדות עם מצבי טראומה ומשבר כמו אלימות ותקיפה, תאונות, מחלות מסכנות חיים או כרוניות, נכויות, היריון בסיכון, לידה שקטה, שכול פתע, או קשיים נפשיים ורגשיים – העובדים הסוציאליים מציעים תמיכה ייעודית המותאמת למצב הספציפי.

המחלקה מתמחה גם באיתור וטיפול באוכלוסיות פגיעות במיוחד, ביניהן  נפגעי/ות אלימות במשפחה, ניסיונות אובדניים וקשיים נפשיים, ילדים בסיכון, קשישים, חסרי ישע, בעלי מוגבלויות, דרי רחוב, מכורים לסמים ואלכוהול, ואנשים עריריים. מענה ייחודי ורגיש ניתן גם לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית במסגרת המרכז האקוטי (חדר לוטם), הכולל טיפול, ליווי ובדיקה לצורך איסוף ראיות, כל זאת בסביבה מוגנת ותומכת.

גשר בין האשפוז לחיים שאחרי

אחד התפקידים המשמעותיים של המחלקה הוא יצירת רצף טיפולי מהאשפוז לקהילה. הן במסגרת ביתית תוך איתור מערכות תמיכה ומתן עזרה מגורמים שונים והן מסגרות מוסדיות להמשך טיפול ושיקום. העובדים הסוציאליים מתכננים את תהליך השחרור בהתאם ליכולות המטופל, למצבו הרפואי, הסוציאלי והנפשי, ולרצונותיו האישיים. הם מסייעים בהפניה למסגרות המשך כמו מרכזי שיקום, מסגרות מוסדיות, יחידות לטיפול סיעודי מורכב, והוספיס, וכן בהסדרת סיוע דרך שירותים כמו רשות האוכלוסין וההגירה (לקבלת היתר זמני להעסקת עובד זר) והביטוח הלאומי (במסגרת חוק סיעוד , נכות ושר"מ).

המחלקה מסייעת גם בהליכים משפטיים הקשורים לטיפול רפואי, כמו הסדרת ייפוי כוח רפואי עבור מצבים עתידיים, או במקרה הצורך – מינוי אפוטרופוס על גוף לפעולה רפואית דחופה או מינוי זמני לפעולות רפואיות כאשר המטופל אינו כשיר לתת הסכמה מדעת.

לא רק טיפול פרטני

לצד הטיפול הפרטני, המחלקה לעבודה סוציאלית שותפה לוועדות מקצועיות שונות של המרכז הרפואי מקיימת מגוון פעילויות המרחיבות את השפעתה.  כגון ועדות העוסקות באלימות במשפחה, אלימות מוסדית, הפסקות היריון, וועדת על, וועדת אתיקה ועוד.

העובדות הסוציאליות מטפלות במגוון שיטות התערבות פרטניות וקבוצתיות במטופלים ובבני משפחותיהם, המאפשרות שיתוף ותמיכה הדדית. במקרים של ניצולי שואה, המחלקה מציעה טיפול ייעודי ומסייעת במיצוי זכויותיהם והגשת בקשות לסיוע דרך הקרן לרווחת ניצולי השואה.

מוכנות לשעת חירום

בזמני חירום, כאשר המרכז הרפואי נקרא להתמודד עם אירועים רבי-נפגעים, פעולות איבה ומצבי משבר, המחלקה לעבודה סוציאלית ממלאת תפקיד חיוני. היא מתפעלת ומאיישת את מרכז המידע למשפחות, מספקת מענה למצוקות רגשיות ולצרכים המתעוררים בזמן אמת, ומהווה כתובת מרכזית למשפחות המחפשות מידע, תמיכה וסיוע וכן מטפלת בכל הנפגעים המגיעים למיון , חדרי ניתוח וכלל האתרים הפועלים בשעת חירום, תוך הפעלת שיטות התערבות ייחודיות המיועדות לטיפול בטראומה.

תרומה למחקר ולהכשרת הדור הבא

בנוסף לעבודתה הקלינית, המחלקה לעבודה סוציאלית משמשת כמרכז הכשרה לסטודנטים מאוניברסיטאות ומכללות בצפון, המודרכים על ידי עובדות סוציאליות שהוכשרו לכך. המחלקה גם מעורבת באופן פעיל במחקרים בתחום הפסיכו-סוציאלי, בשיתוף פעולה עם אנשי מקצוע מדיסציפלינות שונות, ותורמת להעשרת הצוות הסיעודי והרפואי באמצעות הרצאות והדרכות בנושאים רלוונטיים.

יחידת סגולה

במסגרת המחלקה פועלת יחידת סגולה, המספקת שירותים ייעודיים לגיל השלישי תוך הפעלת מתנדבים. ניתן ליצור קשר עם היחידה בטלפון 04-9107388 או בדוא"ל sgula@gmc.gov.il.

איך ניתן לפנות אלינו?

הגישה לשירותי המחלקה לעבודה סוציאלית פשוטה ונגישה. ניתן לפנות לעובד/ת הסוציאלי/ת באופן ישיר ועצמאי, דרך האחות האחראית במחלקה או הצוות המטפל, או באמצעות פנייה טלפונית למזכירות המחלקה לעבודה סוציאלית. צוות המחלקה מחויב להעניק לכם ולבני משפחתכם את התמיכה המקצועית והאנושית לה אתם זקוקים, לאורך כל שלבי האשפוז והטיפול.

יצירת קשר

אדם לאדם - אדם