מידע על טיפול בתינוק בימיו הראשונים

האכלה
יתרונות הנקה
חלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק. מרכיביו מותאמים לתינוק. אנזימים ונוגדנים שנמצאים רק בחלב אם העוזרים לתהליכי עיכול וחיסון. עדיפותו ברורה על תחליפים למיניהם בגלל היותו זול, נגיש ואין צורך בהכנה מוקדמת.
ליולדת בהנקה קל לחזור לגזרה, מאחר שהיא שורפת כ- 500 קלוריות ליום ומשום שהרחם מתכווץ מהר יותר ושב למידתו. ההנקה מרגיעה את התינוק, מגע עור בעור, ההורמונים המעוררים את יצירת החלב מגבירים גם את הרגשות האימהיים, החוויה מקרבת אותן לתינוק והן בטוחות יותר ביכולתן לטפל בתינוק. חלב אם מתעכל במהירות.
גיהוק
תינוקות צעירים מגלים סימני אי שקט ועצבנות כשהם בולעים אוויר בזמן הארוחות. נפוץ יותר אצל תינוקות הניזונים מבקבוק, כשזה קורה כדאי להפסיק האכלה ולמנוע מהתינוק אי נוחות שעלולים להגביר את בליעת האוויר עד כדי פליטת מזון. יש להניח לתינוק לגהק לעיתים תכופות, גם אם אינו מגלה סימני אי שקט. פסק זמן ושינוי תנוחה יאטו את קצב בליעת האוויר.
שיהוק
תופעה המדאיגה את האם יותר מאשר את התינוק, אלא אם הם מופיעים בזמן ארוחות יש לשנות את תנוחתו ולגרום לו לגהק או להרגיע.
חכי שהשיהוקים יפסקו לפני שתשובי להאכילו. אם הוא משהק לעיתים קרובות, נסי להאכילו כשהוא רגוע ולפני שהוא רעב מאוד.
פליטות
תופעה נפוצה, לעיתים עקב אכילה בכמות גדולה, דבר שאינו מסכן את התינוק ואינה מציקה לו. ניתן לצמצם תדירותן על-ידי האכלה שקטה ורגועה, לגרום לתינוק לגהק במשך האכלה, לא להאכילו כשהוא שוכב, לאחר אכילה להניחו בתנוחת ישיבה, לא לטלטלו מיד לאחר ארוחה, להאכילו לפני שהוא רעב מאוד.
הקאה
גורמת לאי נוחות גדולה ומציקה לתינוק וכרוכה במאמץ מצידו. מתרחשת זמן קצר לאחר ארוחה וכמות המזון הנפלטת גדולה. הקאות חוזרות מחייבת התייעצות עם רופא ילדים.
כאבי בטן עוויתיים
כ- 20% מהתינוקות מפתחים כאבים אלו. בדרך כלל בין שבוע שני לרביעי. הם בוכים וצווחים כשהם מתמתחים ומתכווצים ופולטים גזים. קיבתם מורחבת ובטנם נפוחה מגזים. יכול להופיע בכל זמן ולפעמים מחמיר לקראת הערב. ככל שהוא גדל הכאבים קטנים עד שנעלמים בגיל שלושה חודשים. לעיתים סימן לרגישות לסוג מזון שהאם אוכלת. על האם להימנע מאכילת מוצרי חלב, קפאין, בצל, כרוב. אם התינוק אוכל מבקבוק נסו תחליף שאינו מבוסס על חלב פרה. אם זו הסיבה, יפסקו הכאבים תוך יומיים מהכנסת השינויים בתזונה.
התהלכו עם התינוק במנשא צמוד לגופכם, חום הגוף ותנועתו יקלו עליו. נענעו אותו והניחו לו לשמוע רעש קצבי קבוע שיעזור לו להירדם, הציעו לו מוצץ, הניחו את התינוק על ביטנו על בירכיכם ושפשפו בעדינות את גבו, כרכו אותו היטב בשמיכה כדי שירגיש בטוח וחם, וכשאתם מתוחים ומודאגים הניחו למישהו אחר לטפל בו וצאו מהבית לשעה או שעתיים.
מוצצים
שימוש במוצץ אינו מזיק. אם התינוק רוצה למצוץ לא רק בשעות ההנקה או האכלה מבקבוק, יספק המוצץ צורך זה. אין תפקידו למלא את מקום האוכל או לדחותו. יש להציע מוצץ רק לאחר ההאכלות או ביניהן, כשבטוחים שאינו רעב. עליו להיות עמיד בהרתחה. עד גיל 6 חודשים יש להרתיחו כל יום למנוע זיהומים. לא לקשור את המוצץ בשרוך או בסרט סביב הצוואר, יכול לגרום לחנק.
הענות לבכיו של התינוק
בכי הוא אמצעי התקשורת היחידי לקרוא לעזרה כשהוא רעב וחש אי נוחות. עוזר לו להתחמק ממראות ולשחרר מתחים. לאחר זמן מה תוכלי לזהות את סוגי הבכי השונים. בחודשי חייו הראשונים יש לגשת אליו מיד כשהוא בוכה. נסו לספק תחילה את הצורך הדחוף כמו האכלה, החלפת טיטול. במידה והוא עדיין בוכה אפשר: נדנוד, ליטוף הראש וטפיחות קלות על הגב או החזה, כריכת שמיכה סביב גופו בהידוק, שירה או דיבור, מוסיקה שקטה, טיול, נסיעה במכונית, קולות או תנועות בקצב קבוע, אמבטיה חמימה.
רחצת התינוק
תינוק זקוק לרחיצה פעם ביום בלבד. לפני שאתם מפשיטים את התינוק, ודאו שהציוד הדרוש נמצא בהישג ידכם ושהחדר חם. מלאו את הגיגית בחמישה סנטימטרים של מים לא חמים למגע עם אמת ידכם או עם המרפק.
הניחו אותו מיד במים, ביד אחת תמכו בראשו ובשנייה הכניסו אותו פנימה, דברו אליו בקול מעודד ורגוע והכניסו את שאר גופו אל הגיגית. רוב גופו ופניו מעל פני המים מטעמי בטיחות, וכן יהיה עליכם לשפוך מים על גופו מידי פעם כדי לשמור על חום גופו. השתמשו במטלית לחה כדי לרחוץ את פניו ואת שערו. עסו את הקרקפת כולה כולל המרפס בעדינות. כשאתם שוטפים את הסבון מראשו, הגנו על עיניו בכף ידיכם. רחצו את שאר הגוף מלמעלה עד למטה והשתמשו במגבת, רצוי שיש לה כובע כדי לשמור על חום ראשו.
חבל הטבור
יש להקפיד על ניקיון הגדם ולוודא שיהיה יבש בזמן שהוא מצטמק. בדרך כלל הוא נושר תוך 7-10 ימים. בכל החלפת חיתול, נקו בפיסת צמר גפן טבולה באלכוהול 70% בבסיס הגדם. טיפול זה יזרז את ייבושו וכך גם חשיפתו לאוויר. קפלו את הטיטול מתחת לגדם כדי שהשתן לא ייספג בו. אם הגדם מזדהם, יש צורך בטיפול רפואי. סימני הזיהום: מוגלה בסיס הגדם, אודם בעור מסביב הגדם, כאב במגע בגדם או סביבתו.
שמירת שלמות העור
עורו של התינוק יכול להיות רגיש, לכן יש לכבס כל בגד פעמיים לפני שבא במגע עם גופו של התינוק. אם עורו יבש יש למרוח את האזורים היבשים בכמות קטנה של קרם לחות לתינוקות.
ציפורניים
שמרו על ציפורניו קצרות וחלקות ככל שניתן כדי שלא ישרוט את עצמו. הטיפול היחיד הוא קיצוץ. תוכלו להשתמש במקצצי ציפורניים המיוחדים לתינוקות או במספריים קהים בקצה. העיתוי הטוב לקיצוץ ציפורני התינוק הוא אחרי המקלחת, כשהוא רגוע, אפשרי כשהוא ישן.
הלבשה
כדי לשמור על חום גופו יזדקק התינוק לכמה שכבות של בגדים אלא אם כן הטמפרטורה עולה על 24 מעלות צלסיוס. בדרך כלל מוטב להלבישו בגופייה ובטיטול, ומעליהם פיג'מה או כותונת ארוכה ולבסוף לעטוף אותו בשמיכה קלה, או שכבת בגדים נוספת למה שאתם לובשים כדי להרגיש נוח.
הפרשות
שתן
תינוק עשוי להשתין מידי שעה עד שלוש שעות, או רק בין 4-6 פעמים ביום. השתנה אינה צריכה לכאוב. דבר היכול להעיד על זיהום או בעיה אחרת ואז יש לפנות לרופא. צבע השתן צהוב בהיר – צהוב כהה (שתן מרוכז מעיד על מיעוט נוזלים).
פעולת מעיים
בימיו הראשונים תהיה הפרשת מקוניום שהוא חומר סמיך ירוק כהה או שחור. צואה של תינוק יונק הוא בצבע חרדל בהיר, בעלת מרקם רך ואפילו מעט נוזלי. תדירות פעולת המעיים משתנה מתינוק לתינוק. לתינוקות מגיל 3-6 שבועות יש לפעמים רק פעולת מעיים אחת ליום מכיוון שחלב אם מותיר מעט מאוד פסולת מוצקה. לתינוקות המשתמשים בתחליף חלב אם צבע הצואה חום סמיך, ותכיפות פעולת מעיים לפחות פעם ביום ולא קשה.
פריחה מחיתולים
פריחה או גירוי באזור הבא במגע עם הטיטול מתאפיין באדמומיות או בליטות קטנות. סוג זה בדרך כלל נעלם לאחר 3-4 ימי טיפול.
למניעה:
- החלפת הטיטול לאחר פעולת מעיים או שתן למניעת חשיפת עור ללחות או חומרים מעכלים שנמצאים בצואה ותוקפים את העור
- חשפו את ישבנו לאוויר צח בכל פעם שהדבר אפשרי ודאו זרימת אוויר בתוך הטיטול.
במידה ומתפתחת פריחה והעור מתייבש, ניתן להשתמש במשחה. אם אין שיפור תוך 48-72 שעות התייעצו עם רופא.
הרגליי שינה
תחילה התינוק אינו מבחין בין לילה ליום. קיבולת הקיבה שלו יכולה לספק אותו 3-4 שעות. לכן יש להאכילו סביב השעון במשך השבועות הראשונים. ניתן ללמד כבר בזמן זה שהלילה נועד לשינה והיום למשחקים. ההאכלות בשעות הלילה צריכות להיות קצרות ושקטות ככל האפשר. לא להדליק אורות ולא להאריך בעת החלפת טיטול. לא לשחק עימו אלא להניחו מיד במיטתו. אם הוא ישן 3-4 שעות במשך היום בייחוד אחר הצהריים המאוחרות יש להעירו ולשחק עימו. כך ישמרו שעות השינה ללילה.
תנוחות שינה
לפי הנחיות משרד הבריאות יש להשכיב את התינוק על הגב בזמן שינה. בנוכחותכם ניתן להשכיבו על בטנו במצב עירנות (המלצה זו אינה כוללת מצבים חריגים כמו פגים, תינוקות שמרבים לפלוט ולהקיא או תינוקות עם מומים מסויימים).
החזקת תינוק
תינוק שעדיין לא פיתח שליטה בראשו, יש להחזיקו באופן שישמור על ראשו מפני תנודות מצד לצד או לאחור. לשם כך יש לערסל את ראשו בתנוחת שכיבה, ולתמוך בראשו ובצווארו כשמחזיקים אותו במאונך.
התפתחות התינוק
ציוני דרך בתנועה בסוף חודש ראשון
- דוחף את זרועותיו בתנועות קופצניות פתאומיות.
- מביא את ידיו אל עבר עיניו ופיו.
- מניע את ראשו מצד לצד כשהוא שוכב על ביטנו.
- ראשו נשמט לאחור אם אינו ניתמך.
- כפות ידיו מאוגרפות בחוזקה.
- תנועות רפלקס חזקות.
ציוני דרך בראיה
- מתמקד על חפצים במרחק 20-30 סנטימטרים ממנו.
- עיניו נודדות ולעיתים פוזלות.
- מעדיף תמונות בשחור לבן או דגמים מנוגדים.
- מעדיף מראה פנים אנושיים על פני כל מראה אחר.
ציוני דרך בשמיעה
- התפתחות השמיעה מלאה.
- מזהה כמה קולות.
- עשוי לפנות לעבר צלילים וקולות מוכרים.
ציוני דרך בריח ומישוש
- מעדיף ריחות מתוקים.
- מתרחק מריחות מרים וחמוצים.
- מזהה ריח חלב אימו.
- מעדיף מגע רך על גס.
- אינו אוהב טיפול גס ופתאומי.
צעצועים המתאימים לחודש ראשון
- מובייל בעל צבעים ודוגמאות מנוגדים.
- ראי לא שביר שמוצמד היטב אל צד העריסה.
- תיבות נגינה, תקליטורים שמשמיעים מוסיקה שקטה.
- צעצועים רכים שצבעיהם בוהקים, דוגמאותיהם בולטות ומשמיעים קולות נעימים.
כללי בטיחות למען ילדך
- מושב בטיחות לרכב – על התינוק להיות קשור היטב במושב תקני כשפניו נגד כיוון הנסיעה.
- רחיצה – קבעו את טמפרטורת המים על-פי מגע עם אמת ידכם או עם המרפק כדי שהתינוק לא יכווה או יתקרר.
- פיקוח – לעולם אל תשאירו את התינוק לבד על משטח כלשהו מעל הרצפה. אפילו בגיל צעיר זה הוא יכול למתוח לפתע את גופו וליפול. לעולם אל תשאירו את התינוק לבד בבית, בחצר או במכונית.
- מניעת חנק – הקפידו שלא יהיו בעריסתו חפצים קטנים שאותם הוא עלול לבלוע. לא להשאיר עטיפות פלסטיק במקום שהתינוק יוכל להגיע אליהם.
- מניעת שריפות – הלבישו אותו בגדים שטופלו בכימיקלים דוחי אש, התקינו גלאי אש.
- אל תחברו בשרוך דבר לעריסה או לגופו של התינוק.
- טלטול – היזהרו שלא לטלטל את ראשו של התינוק בעוצמה רבה. תמיד יש לתמוך בראשו של התינוק ובצווארו כשאתם מזיזים את גופו.