פודקסט ניתוח א.א.ג ילדים נהריה

00:00
00:00
שלום וברוכים הבאים לפודקאסט "המדריך המלא להורים לפני ואחרי ניתוח ילדים"! היום נסקור את כל מה שחשוב לדעת על הליכי ניתוח לילדים, תוך התמקדות במידע מהמרכז הרפואי לגליל בנהריה, ניתוחי שקדים, אדנואידים
(שקד שלישי) וצינוריות אוורור באוזניים.
פרק 1: הכנה לניתוח
הכנה לניתוח מתחילה עוד לפני יום הניתוח, וחשוב להקדיש לכך יום שלם.
- בדיקות טרום ניתוחיות: כל ילד לפני ניתוח מוזמן לבדיקה טרום ניתוחית, הכוללת בדיקה על ידי רופא אא"ג מהמחלקה במרכז הרפואי לגליל בנהריה, וכן על ידי רופא מרדימים וצוות אחיות בית החולים. ביום זה יש להשלים בדיקות דם וספירת דם כנדרש בזימון שקיבלתם. לאחר סיום הבדיקות, תקבלו הנחיות לבית.
- המרפאה הטרום-ניתוחית: מטרתה להכין אתכם מבחינה רפואית וסיעודית לניתוח. ביום הביקור במרפאה, תפגשו רופא מהמחלקה, רופא/ה מרדימ/ה, ואחיות. תקבלו הסבר ראשוני על הניתוח, מתי וכיצד תצטרכו להגיע ביום הניתוח, ותוכלו לשאול שאלות. רופא המחלקה יסביר על מהות הניתוח וסיבוכים אפשריים, ויחתים אתכם על הסכמה לניתוח. רופא מרדים יסביר על סוג ההרדמה הספציפי, מטרת ההרדמה, ויתן הנחיות לגבי צום ונטילת תרופות קבועות, ויחתים על הסכמה להרדמה. חשוב לדעת כי ייתכן שלא תפגשו ביום הניתוח את אותם הרופאים שפגשתם במרפאה.
- התחייבות מקופת חולים: על ההורים לוודא קבלת התחייבות מקופת חולים עד שבוע לפני הניתוח.
- מצב בריאותי לפני הניתוח: במידה ומתפתחת מחלה בשבוע שלפני הניתוח, יש לעדכן את המחלקה (ייתכן שניאלץ לדחות את המועד, החלטה שתתקבל בייעוץ עם המרדימים).
- סדר הניתוחים: תוכנית הניתוחים נקבעת לפי גילאים, כאשר הקטנים ביותר והמנותחים הראשונים יוכנסו קודם, והמבוגרים יותר בסוף התוכנית. עם זאת, ייתכנו מקרים בהם מצב רפואי מיוחד ישנה סדר זה. לעיתים עלולים להיות עיכובים בתוכנית הניתוחים בשל נסיבות רפואיות שונות, ויש לקבל זאת בהבנה.
- משך הביקור במרפאה הטרום-ניתוחית: התהליך יכול להימשך כ-4-5 שעות, לכן מומלץ להצטייד בספר, חומר קריאה, מוזיקה או כל פעילות אחרת שתנעים את זמן ההמתנה. במרפאה יש חדר משחקים לילדים.
- הכנה רגשית לילדים: מומלץ לעודד את הילד לשאול שאלות כדי לפרוק מתח וחששות. ספקו מידע אמיתי ונכון, בפשטות ובהתאם ליכולת הקליטה ולגיל הילד, במנות קטנות ובחזרות. שמרו על קור רוח ותנו לו להרגיש שהוא אינו לבד. הדגישו שאתם איתו בכל השלבים "הישנים" שלו, והביאו חפצים שהילד קשור ואוהב, כמו בובה או צעצוע, כדי להעניק לו הרגשה ביתית ככל האפשר.
- הנחיות צום: עליכם לוודא שילדכם יישאר בצום מוחלט ללא אוכל ושתייה במשך 6 שעות לפני הניתוח. תקבלו הנחיות מדויקות יותר לגבי הצום בשיחת טלפון מבית החולים, אך ניתן לשתות מים בלבד בשלוש השעות הראשונות של הצום, ולאחר מכן אסור לאכול או לשתות כלל בשלוש השעות האחרונות לפני מועד הניתוח המתוכנן.
- הגעה ביום הניתוח: יש להגיע ביום הניתוח למשרד קבלת חולים לצורך רישום. חלק מהילדים יאושפזו יום לפני הניתוח, וחלק יוזמנו להגיע בבוקר יום הניתוח. יש לקחת בחשבון שהכניסה לניתוח עצמו עלולה להיות גם בשעות הצהריים.
פרק 2: במהלך הניתוח
- ליווי ההורים: הורה אחד יכול לשהות עם הילד עד לתחילת ההרדמה. ההורה יוכל להישאר עם הילד עד לשלב בו הילד עוצם את עיניו ונרדם, כדי להתחיל את פעולת ההרדמה.
- תהליך ההרדמה: במרבית המקרים ההרדמה מבוצעת בעזרת מסיכה, כפי שמתואר בתמונה המצורפת, והכנסת העירוי להורדה נעשית לאחר שהילד נרדם. יש לדעת שהציפייה לילדכם נרדם לאחר קבלת תרופות ההרדמה עשויה להיות לא קלה ולעורר רגשות, וזהו מעמד לא שגרתי.
- המתנה במהלך הניתוח: במהלך הניתוח ההורים יכולים להמתין באזור המתנה ייעודי הסמוך לחדרי הניתוח. בתום הניתוח, כאשר הרופא המנתח מסיים, הוא יצא להורים למסור מידע.
פרק 3: לאחר הניתוח
- התאוששות: בתום הניתוח, הילד יועבר ליחידת ההתאוששות. בשלב זה הורה אחד יכול לשהות לידו. לאחר אישור הצוות המטפל, ניתן להתחיל לשתות. במקרים רבים ילדים מתעוררים מהרדמה בבכי בשל כאבים ובעקבות הימצאותם בסביבה זרה. יש להבין שזוהי תגובה טבעית של הילד ולצפות לכך.
- אשפוז ושחרור: ילדים שעוברים ניתוח שקד שלישי בלבד אינם מאושפזים בבית החולים ומשוחררים באותו היום, ונמצאים בהשגחה. כל ילד לאחר ניתוח שקדים מאושפז להשגחה. אם הניתוח מורכב וכולל גם שקדים, יאושפז הילד ללילה אחד.
- זמן ההחלמה:
- ניתוח אדנואיד (שקד שלישי): שלב ההתאוששות נמשך בדרך כלל מספר ימים בודדים.
- ניתוח שקדים (עם או בלי הסרת שקד שלישי/אדנואיד): השבוע הראשון להחלמה צפוי להיות קשה וכואב. הכאבים מתגברים בדרך כלל בימים הראשונים ומשתפרים משמעותית בסביבות היום החמישי לאחר הניתוח. שלב ההתאוששות נמשך בדרך כלל עד כשבועיים.
- ניתוח צינוריות אוורור ("כפתורים"): שלב ההתאוששות נמשך בדרך כלל מספר ימים קצר.
- טיפול בכאב: כאבים שכיחים וצפויים לאחר ניתוחי שקדים, אדנואידים וצינוריות אוורור. במרבית המקרים, הכאבים אינם בדרגת חומרה קשה. הכאבים עלולים להתגבר בימים הראשונים לאחר ניתוח שקדים, וצפויים להיחלש בשבוע הראשון.
- תרופות: מומלץ לטפל במשככי כאבים בשילוב של פרצטמול (אקמול) במינון 15 מ"ג/ק"ג למנה (עד 4 מנות ביום, בהפרש של 4-6 שעות בין מנה למנה) ואיבופרופן (נורופן) במינון 10 מ"ג/ק"ג למנה (עד 4 מנות ביום). יש לדאוג להפרש של שעתיים בין סוגי התרופות השונים כאשר משתמשים בשניהם. מומלץ לטפל בכאב כחצי שעה לפני ארוחה ולפני שינה.
- טיפול לא תרופתי: מומלץ להסיח את דעתו של הילד בפעילות יצירה או צפייה בסרטים. גלידות, קרחונים ומעדנים עשויים לעזור באלחוש מקומי.
- חשוב: יש לשכנע את הילד לשתות למרות הכאב, ולהיעזר בצוות המטפל למתן משככי כאבים.
- שתייה ותזונה: מומלץ להקפיד על שתייה מרובה. לאחר הניתוח, מומלץ לשתות בכמויות קטנות ובתכיפות קרובה, בתיאום עם צוות הסיעוד.
- אין מניעה מאכילת כל מוצר מזון. עם זאת, רוב הילדים עשויים להרגיש יותר בנוח עם כלכלה רכה כמו דייסות, רסק, יוגורט ואורז, במשך הימים הראשונים לאחר הניתוח. מומלץ להימנע ממזונות חמוצים, מלוחים וחריפים. מומלץ לתת משככי כאבים 30-60 דקות לפני ניסיון האכלה.
- היגיינת הפה: מומלץ ואף ניתן לצחצח שיניים כרגיל.
- בחילות והקאות: צפויה הקאה ביום הניתוח עקב ההרדמה. אם הילד מקיא, מומלץ להימנע מאכילה למשך שעה ולתת מים קרים בלגימות קטנות. לאחר כשעה ניתן לתת ארוחה קלה. אם הילד ממשיך להקיא, יש ליצור קשר עם הרופא המטפל.
- מנוחה ופעילות:
- ניתוח שקדים: מומלץ לנוח בבית במשך השבוע הראשון לאחר הניתוח. מומלץ להימנע מפעילות גופנית למשך כשבועיים לאחר הניתוח, כגון שחייה בבריכה, משחקים, טרמפולינות וכדומה. לאחר מכן יש לחזור לפעילות באופן הדרגתי.
- ניתוח אדנואיד וצינוריות אוורור: מומלץ לנוח בבית במשך שלושת הימים הראשונים לאחר הניתוח. יש להימנע מפעילות גופנית למשך מספר ימים לאחר הניתוח, ולאחר מכן לחזור לפעילות באופן הדרגתי.
- תופעות צפויות בהשגחה ביתית:
- ניתוח שקדים/אדנואיד: כאבי גרון, כאבי אוזניים, חום גבוה, ריח רע מהפה/אף, שינויים באופי הקול, וציפוי לבן באזור בו היו השקדים. תלונות אלו צפויות ואינן מדאיגות בפני עצמן, ואינן מעידות על זיהום. התלונות צריכות לחלוף לאחר כשבועיים. בילדים מתחת לגיל 8, מומלץ לבדוק את ילדכם לפחות פעמיים בלילה בשבועיים הראשונים, וניתן לשקול שינה משותפת באותו חדר עם ההורים.
- ניתוח צינוריות אוורור: הפרשה מהאוזניים צפויה בימים הראשונים ואינה מדאיגה.
- שימוש בטיפות אוזניים: אם הוכנסו צינוריות אוורור לאוזניים ("כפתורים"), יש להשתמש בטיפות אוזניים (3 טיפות בכל אוזן בכל פעם) 2-3 פעמים ביום למשך שבוע. במרבית המקרים יש צורך בשימוש בטיפות אנטיביוטיות למשך כשבוע לאחר הניתוח.
- רחצה ושחייה (צינוריות אוורור): ניתן להתקלח כרגיל ולצחצח שיניים. אין מניעה מלרחוץ במקלחות, ואין צורך להשתמש באטמים. אם הילד נכנס לבריכות ונוטים לצלול עם הכנסת הראש למים, ניתן להשתמש באטמים פשוטים, אך אין המלצה גורפת לשימוש באטמים ואין חובה בכך גם במצבים אלו.
- סיכוני ניתוח צינוריות אוורור:
- הפרשה מהאוזניים: עשויה להופיע כביטוי לדלקת, לרוב הטיפול הוא בטיפות אנטיביוטיות, ולעיתים יש צורך בנטילת אנטיביוטיקה דרך הפה. במצבים נדירים של הפרשה, זה הופך להיות כרוני ואז מוציאים את הצינורית.
- הצינורית אינה נפלטת: קיים סיכון קטן (כ-1-3%) שהצינורית לא תיפלט מעצמה לאחר כחצי שנה עד שנה. במקרה כזה, לאחר מעקב של כשנתיים אם היא עדיין לא נפלטה, מוציאים אותה בהרדמה/טשטוש.
- נקב בעור התוף: קיים סיכון קטן (כ-1-3%) שלאחר פליטת הצינורית נשאר נקב בעור התוף במקום בו היתה הצינורית. נקב זה עשוי לדרוש סגירה ניתוחית לאחר גיל 8 שנים.
פרק 4: מתי לפנות לטיפול רפואי?
- סיבה דחופה ביותר המצריכה הגעה מיידית למיון בכל שעה ביום/לילה: דימום מהפה או מהאף, בכל מקרה של דימום, גם קל, יש לפנות בדחיפות לחדר המיון הקרוב ביותר לבדיקה.
- תופעות המצריכות חזרה לחדר המיון לילדים במרכז הרפואי לגליל בנהריה:
- יותר מ-4 הקאות ביום.
- הילד אינו מסוגל לבלוע או לשתות כלל.
- חום מעל 38-39 מעלות צלזיוס במספר מדידות עוקבות במשך יותר משלושה ימים רצופים. במקרים מסוימים, אם מופיע חום גבוה מעל יומיים רצופים, יהיה מקום לשקול טיפול אנטיביוטי (לרוב במוקסיפן, אם אין רגישויות).
- קושי ניכר בהנעת הצוואר או "צוואר תפוס". במקרה כזה, יש ליצור קשר על מנת לשקול טיפול אנטיביוטי.
- בניתוח שקדים: החמרה בכאבים למרות הטיפול המשולב בנורופן ואקמול.
- מקרים של הקאות עם דם: בכל מקרה של הופעת דם בהקאה או הקאה בצבע שחור, יש לפנות מיד לחדר המיון.
- התייעצות עם רופא: אם הילד ממשיך להקיא, יש ליצור קשר עם הרופא המטפל.
פרק 5: ביקורת לאחר הניתוח
- ביקורת במרפאת קופת חולים: ביקורת לאחר ניתוח תתבצע במרפאת קופת חולים אצל רופא אא"ג לאחר כחודש. לאחר ניתוח שקדים, יש להגיע לביקורת במרפאה לאחר כ-3-4 שבועות. לאחר ניתוח צינוריות אוורור, ביקורת תתבצע לאחר כ-4 שבועות במרפאת אא"ג בקופת חולים.
- בדיקת שמיעה: לעיתים נדרש לחזור לבדיקת שמיעה לאחר ניתוח צינוריות אוורור.
- מעקב אוזניים: במקרה של ניתוח צינוריות אוורור, יש להישאר במעקב אוזניים עם בדיקת מרפאה בקופת חולים אחת לחצי שנה, על מנת לוודא שהצינוריות נפלטות בזמן ואינן גורמות לבעיות.
פרק 6: פרטי התקשרות
לשאלות בנוגע לטיפול לאחר הניתוח, ניתן ליצור קשר עם המספר: 04-9107627 מחלקת אא"ג נהריה.
תודה שהקשבתם, ומאחלים החלמה מהירה לילדכם!